Vrijetijdstress

‘Burn-out onder jongeren een steeds groter wordend probleem, vooral bij vrouwen’.

Bij het lezen van dit soort titels voel ik weer aan alles dat ik met mijn levensmissie bezig ben. Op mijn 19 en 20ste had ik het ook lastig als student en ik blijf het fascinerend vinden dat we in een veilige en welvarende omgeving leven, maar ons blijkbaar niet zo voelen.

Bij jonge mannen heeft bijna een kwart (23 procent) te maken met burn-out klachten, bij jonge vrouwen is dat zelfs bijna een op de drie (29 procent). Een stijging van 4%, Dat blijkt uit cijfers van kennisinstituut TNO en statistiekbureau CBS. Het aantal jongeren tussen de 18 en 34 jaar met dit soort problemen groeit.

In rapportages wordt vaak verwezen naar de druk van buitenaf (studiedruk en prestatiedruk). Mijn dochter zit nu twee weken in groep 3 en de druk zit er direct op. De eerste vijf letters moet ze na 10 dagen al kunnen lezen en schrijven. ‘Het mag allemaal wel wat sneller en als het schrijven zo blijft kunnen we fysiotherapie doen’. Kon jij direct fietsen? Ik had eigenlijk maar één vraag: ‘Hoe is de sfeer in de klas’? Het begint nu dus al, maar dat terzijde..

De redenen
Er zijn verschillende redenen waarom jongeren (18-34) burn-out klachten ervaren en overprikkeld zijn. Ze staan langdurig onder druk door:

  • Alles goed te willen doen op het werk/ school.
  • Altijd bereikbaar moeten zijn.
  • De overvloed aan informatie die binnenkomt.
  • De druk van sociale media, waar de wereld perfect lijkt en iedereen iets van je vindt.
  • Het zorgen maken over de toekomst.
  • Ervaringen uit het verleden.
  • Het slechte nieuws in de media.
  • Ongewenste voeding en het gebrek aan lichamelijke beweging.
  • Een verstoord slaapritme.
  • De zorg voor kinderen.

Vrijetijdsstress
Wat ik aan dit rijtje toe wil voegen is vrijetijdsstress.  Ik heb tenslotte vrijetijdsstudies gedaan 😉. Ik hoor je denken: ‘Serieus’? Ja, deze hoort ook in het rijtje! Er zit een contradictie in het woord vrijetijdsstress want hoe kan vrij te besteden tijd nu stress opleveren? Iemand die zijn leven als stressvol ervaart zoekt dit niet zo snel in zijn vrijetijdsbesteding, maar het is wel belangrijk om dit onder de loep te nemen! Hoe zit het met de druk van feestjes, festivals, gamen, verjaardagen, familiebezoek, hobby’s, vrijwilligerswerk, sport en cultuurdeelname? Het aantal uren dat mensen gemiddeld per week werken is veel lager dan een halve eeuw geleden, de hoeveelheid vrije tijd is toegenomen (we hebben bijna 44 uur per week beschikbaar) en tegelijk ervaren mensen deze druk. Ergens gaat er dan toch iets mis.

Hoe zit het met simpelweg nietsdoen? Hoeveel tijd heb jij nog om te niksen? Vrij in te vullen tijd waarin je niets moet?
Mijn hyperventilatie in mijn studententijd wijd ik grotendeels aan vrijetijdsstress. Een studentenleven en carrière opbouwen, studie voltooien, werken, sporten op hoog niveau, sociale relaties bijhouden (geen feestje zonder Eefje ;). Ook wilde ik een goede liefdespartner, vriendin, (klein) dochter, zus en vrijwilliger in de sport zijn. Alles wilde ik voor de volle 100% doen en hier natuurlijk niets van missen. Je bent maar één keer jong, toch? Allemaal heel logisch vanuit ons nieuwsgierige brein. Je wilt gewoon de wereld ontdekken. (En gelukkig kan dit weer hè jongens want we hebben ook gemerkt hoe stressvol het is, als het er niets is!) Heel veel van dit alles ging bij mij goed, maar dat ik mezelf ook aan het afbreken was had ik totaal niet door. ‘En dat lag natuurlijk niet aan de invulling van mijn vrije tijd, want dat was toch mijn ontspanning’? Met de kennis van nu weet ik wel beter. 

Om alles uit het leven te kunnen halen moet je serieus werk maken van nietsdoen!! Ik herstelde tijdens mijn stage in Zuid-Afrika, waar ik back to basic ging. Een natuurlijke omgeving waar ik letterlijk even niets van dat hele rijtje had. Op één ding na en dat was ongezonde voeding, maar we hebben het nu niet over de extra kilo’s 😉. Ik had alleen nog maar acute gezonde stress bijvoorbeeld of mijn kanariegele Volkswagen Jetta het dorp wel zou halen, of ik niemand zou aanrijden, de ‘wildlife’ die mij soms liet schrikken of mijn stage wel voldoende zou zijn. Tussendoor was ik ‘totally relaxed’ in de middle of nowhere met allemaal liefdevolle mensen om me heen.

Als je tussendoor niet kunt herstellen. Dan wordt stress schadelijk en is het ongezond. Het is de onnatuurlijke omgeving die je ziek maakt. Gelukkig zijn we heel flexibel en kan je hier mee leren omgaan. Hiervoor hoef je natuurlijk niet helemaal back to basic te gaan, maar we kunnen wel het beste meenemen van onze verre voorouders of zoals sommige Afrikaanse stammen vandaag de dag nog steeds leven.

Vraag hulp
In mijn jonge jaren had ik de overtuiging dat ik niet kwetsbaar mocht zijn. Ik vond mezelf dan een ‘slappeling’. Het taboe om hulp te vragen moet eraf.  In kwetsbaar durven zijn, zit de groei. Praat met mensen die je vertrouwt. Dat helpt altijd!

Als jij als moeder of als hoogopgeleide jonge vrouw (of man) in zo’n situatie zit, neem gerust contact met me op. Dan maken we samen jouw eigen recept als blijvende oplossing tegen dit soort problemen als burn-out, hyperventilatie, spanningsklachten, overgewicht, onrust, weinig energie. Het levert je een uur per dag tijd op om te ‘niksen’ :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op jouw gezondheid draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders