In en uit door de neus

Adem altijd door je neus. Ook bij inspanning of sport om werkelijk zo fit mogelijk te zijn.

TOET! De neus is een opvallend kenmerk van het gezicht en dat is niet voor niets. Het leven begint met de eerste adem IN en de laatste adem UIT. Dit regelt zich vanzelf via het autonome zenuwstelsel. Bij de geboorte ademt iedereen door de neus en het was honderdduizend jaar geleden dé manier van ademen. Echter 50% van de mensen ademt nu nog door de neus. Stress speelt hierbij een grote rol zie mijn eerdere blog, maar ook door de komst van een modern dieet van meel, suiker en bewerkt voedsel gingen kinderen door de mond ademen. Verzurend voedsel leidt tot een grotere behoefte aan ademen en door de mond is makkelijker om een groot volume te creëren.
Maar wat is nu precies het belang van een neusademhaling? En waarom zie je steeds meer mensen hun mond afplakken? Daar gaan we wat dieper op in.

  1. Beheerste ademhaling:
    De neusgaten zijn klein in vergelijking met de mond. Hierdoor is het ademen door de neus fysiologisch uitdagender, wat resulteert in een rustigere, lichtere en beheerste ademhaling, waarbij de verhouding zuurstof (O2) en koolzuurgas (CO2) in het lichaam optimaal is. Het bewust opnieuw leren ademen door de neus stimuleert buikademhaling via het middenrif en is een belangrijke eerste stap naar een kalme en ontspannen ademhaling. Het helpt bij het verminderen van overmatig ademen en met 10 tot 20% meer zuurstof draagt het bij aan je algehele gezondheid en sportprestaties.
  2. Warmtevoorziening:
    Er bevinden zich talloze bloedvaten in de neus die een belangrijke rol spelen bij het verwarmen van ingeademde lucht. Deze vaten zijn een warmtebron, waardoor de koude buitenlucht van 6 graden wordt opgewarmd voordat het met 37 graden de gevoelige longen bereikt. Bij ademen door de mond, laat je de koude lucht ongehinderd de longen binnenkomen, wat irritatie en ongemak kan veroorzaken.
  3. Vochtaanvulling:
    Een andere taak van de neus is het bevochtigen van de ingeademde lucht. Terwijl de longen een vochtige omgeving vereisen, is de lucht vaak koud en droog als je door de mond ademt. De neus produceert bijna een liter slijm per dag om de lucht te bevochtigen. Adem je door de mond dan kan dat leiden tot uitdroging van de longen, wat resulteert in overmatige slijmproductie van de longen als beschermingsmechanisme. Het is van belang om ook uit te ademen door de neus. Blaas je door de mond uit? Dan verlies je wel tot 42% meer vocht, wat ook kan bijdragen aan verzuring en gaatjes in het gebit.
  4. Sterilisatie:
    De neus zorgt voor de afweer van bacteriën en ziektekiemen. Als poortwachter filtert de neus schadelijke indringers. Grotere stofdeeltjes worden uit de lucht gezeefd, en het plakkerige neusslijm vangt fijnstof en bacteriën op. Bovendien bevat dit slijm lysozym, een antibacteriële stof die de celwanden van bacteriën afbreekt. De neus is ook een bron van stikstofoxide (NO). NO is een essentieel gas voor een goede gezondheid en het heeft het potentieel om virussen, inclusief griep te doden. Via het slijm wat je doorslik belanden potentieel schadelijke elementen in de maag, waar maagzuur de overgebleven bacillen doodt.

Men zegt dat de neus wel dertig verschillende functies heeft, allemaal in aanvulling op de longen, het hart en andere organen. 

De bijwerkingen van neusademen zijn o.a. :

  1. Diepere slaap
  2. Meer energie
  3. Betere warm- en koude temperatuur regulatie
  4. Goede tanden
  5. Mooi gezicht
  6. Minder vaak plassen
  7. Geen vieze smaak in je mond
  8. Betere huid

Het is de moeite waard om in ieder geval de volgende boodschap te onthouden: ‘’De neus is om te ademen en de mond is om te eten’’. Meer weten? Maak een afspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op jouw gezondheid draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders