Geld of gezondheid?

Geld of gezondheid?

Het kan best zijn dat geld voor jou op dit moment het allerbelangrijkste is in jouw leven, zeker als het ontbreekt of er niet genoeg binnen komt. Dit kan een enorm gevoel van stress opleveren.  Je telt letterlijk je centen. Wat doe je er dan mee en waar geef je het aan uit? Stress dus.

Geen geld geen eten.

Gelukkig verhongeren we niet en zijn we gemaakt op een bepaald evenwicht van inname en verbruik. In de OERtijd ging dit vanzelf, want er was niet zoveel voor handen. Vond je veel eetbaars? Dan sloeg je dit op voor schralere tijden. De inname was kleiner en er werd ook veel meer verbruikt door noodzakelijke beweging.

Doordat ons DNA maar 0,5% veranderd in 100.000 jaar tijd zijn we nog steeds gemaakt voor schaarste. Voedsel was nooit een zekerheid. Soms konden we niets eten en soms hadden we lekker veel. Nu hebben we altijd lekker veul en slaan we dit nog steeds op voor schrale tijden. Dit zorgt voor allerlei gezondheidsproblemen.  15% van de kinderen hebben nu al het metabool syndroom zoals leververvetting, hoge bloeddruk en hoog cholesterol.  Dit zijn ziekten die voorheen bij 60plussers voorkwamen. Aan je kinderen laten zien dat de hele dag door eten niet normaal en geen vanzelfsprekend is zie ik als iets positiefs.

In de jaren 50 van de vorige eeuw was er nog sprake van balans tussen inname en verbruik. Eten was duur; in die periode besteedden mensen gemiddeld 30% van hun inkomen aan eten. Naar mijn idee terecht. Wat is namelijk het eerste inwendige orgaan dat wordt aangelegd? Dat is de darm. Dan moet voedsel wel heel belangrijk zijn! Nu besteden mensen nog maar 13 % van hun inkomen aan eten.

Wanneer voel jij je rijk?

Met veel geld? De schat voor mij is gezond voelen en dus gaat er een groot deel van mijn inkomen op aan lekker en gezond eten en bewegen i.p.v. aan spullen. Ook mensen met een laag inkomen zouden gezonde voedingskeuzes moeten kunnen maken. Helaas is dit een hele uitdaging omdat goedkope -en ongezonde opties zo verleidelijk zijn. Van nature willen we zoet, zout en vet omdat we nog gemaakt zijn voor schaarste. Helaas wordt gezonde voeding vaak het slachtoffer van financiële beperkingen. Ook met een laag inkomen is het essentieel om een groot deel van je inkomen te besteden aan gezonde voeding. Ik geloof dat je zelfs met beperkte middelen een voedzaam leven kunt leiden als je dit intrinsiek wilt en weet hoe.  Ga de uitdaging aan om gezonde voeding te integreren binnen budget en stel je voor dat gezondheid het meest waardevolle bezit is die je hebt en voeding de basis vormt van een sterk lichaam en geest.

Hoe dan?

1. Stel prioriteiten in je uitgaven opnieuw in.
2. Deel met anderen in dezelfde situatie.
3. Terug naar de basis door slimme keuzes in verse -en lokaal gebonden seizoensgroenten en fruit.
4. Ontdek de lokale voedselbanken, gemeenschappelijke tuinen en coöperatieve initiatieven die de mogelijkheid bieden om verse producten te krijgen tegen lagere kosten.
5. Bespaar geld door minder eetmomenten.

Jij bent het waard en je betaalt een hoge prijs als je het niet doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op jouw gezondheid draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders